Wat is een allergie

Allergie en allergenen

Allergie en Allergenen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe zit dit precies, en wat is nou eigenlijk een allergie? Is een allergische reactie ook altijd hetzelfde of bestaan er verschillende reacties?

Wat is een allergie

Een allergie is een abnormale reactie van het lichaam op stoffen van buitenaf. Het afweersysteem (het immuunsysteem) reageert op stoffen waar het normaal gesproken niet zo heftig op behoort te reageren. De stoffen die deze prikkels veroorzaken worden allergenen genoemd. Men spreekt van een allergie als de onschuldige stof (het allergeen) een reactie van het afweersysteem veroorzaakt die tot lichamelijke klachten leidt. 

Wat zijn allergenen

Allergenen zijn onschadelijke stoffen die bestaan uit eiwitten. In sommige gevallen reageert het immuunsysteem heftig op deze eiwitten. De allergenen komen het lichaam binnen via de neus, de mond en/of de huid.

Er bestaan zes categorieën:

  • Voeding (voedselallergie, bijvoorbeeld koemelk, pinda en kippenei)
  • Geneesmiddelen (bijvoorbeeld antibiotica)
  • Insecten (bijvoorbeeld een allergie voor het gif van een wesp of bij)
  • Contact allergenen (bijvoorbeeld nikkel)
  • Beroepsmatig (beroepsallergie, bijvoorbeeld kapperseczeem)
  • Inhalatie allergenen  (bijvoorbeeld pollen, huisstofmijt en huisdieren)

Een directe of een vertraagde allergie?

Er bestaan verschillende soorten allergische reacties. De belangrijkste twee typen zijn:

  • De type-1 allergie (de directe allergie)

De klachten van een type-1 allergie ontstaan binnen tientallen minuten tot enkele uren na blootstelling aan het allergeen. Atopie speelt hierbij een belangrijke rol. Dit is de aangeboren aanleg om allergisch te reageren. Atopische mensen hebben vaak eczeem, hooikoorts en astma, en maken makkelijker IgE antistoffen aan, waardoor er allergieën ontstaan. Deze antistoffen reageren op diverse allergenen, waaronder pollen en huisstofmijt. Denk hierbij aan klachten als niezen, jeukende ogen en astma.

  • De type IV-allergie (de vertraagde allergie)

De klachten van een type IV-allergie ontstaan veel later (uren tot dagen) na blootstelling aan het allergeen. Denk hierbij aan een contactallergie of een allergie voor geneesmiddelen.