Heb ik een allergie?

Ben ik allergisch

Rode en tranende ogen? Een droge, jeukende huid? Vaak niezen of altijd een loopneus? Veel mensen staan er niet bij stil dat dit allergische klachten kunnen zijn. Maar hoe weet je nou of je allergisch bent of toch gewoon verkouden?

Allergie heeft een grote invloed op het dagelijks leven. Zo kunnen vermoeidheidsklachten, slecht slapen en concentratieproblemen naast voornoemde klachten een gevolg zijn van een allergie. Bij het vermoeden op een allergie zal een anamnese, lichamelijk onderzoek en soms een allergietest uiteindelijk duidelijkheid geven. Voor hooikoorts is alleen een anamnese en lichamelijk onderzoek vaak voldoende. Maar voor het aantonen van een voedselallergie of een huisstofmijtallergie wordt vaak ook een allergietest uitgevoerd.

Start met jouw verhaal

Vermoed je dat jij last hebt van allergische klachten, omdat je bijvoorbeeld vaak niest of een loopneus hebt? Je kunt je verhaal aan de huisarts voorleggen en te weten komen dat een verkoudheid meestal maar twee weken duurt en een allergische of chronische verkoudheid veel langer. Zijn je klachten seizoensgebonden of kun je het linken direct na het eten aan bepaalde voedingsmiddelen? Houd een dagboek bij en noteer wanneer je klachten ervaart en wat je op dat moment gedaan hebt en waar je was. Dit kun je aan de huisarts laten zien om je verhaal kracht bij te zetten.

Doe de Symptomencheck!

Op AllergieWereld kun je de Symptomencheck invullen bij het vermoeden op een allergie. Vul je klachten in, beantwoord de vragen en bekijk of ze passen bij de meest voorkomende allergieën.

Start de Symptomencheck

De anamnese

Een anamnese is kort gezegd het verhaal dat je aan de arts vertelt en de antwoorden op de gestelde vragen aldaar. Daarom is het dagboek zo belangrijk. Tijdens de anamnese vertel je niet alleen wat je klachten zijn, maar ook wanneer je ze krijgt. In de ochtend of avond? In het voorjaar of najaar? Binnen of buiten het huis? Komen er allergieën in de familie voor?

Lichamelijk onderzoek

Bij het vermoeden op een allergie wordt er lichamelijk onderzoek verricht. De arts kijkt hierbij naar de ogen, longen, neus en huid. Deze organen spelen een grote rol bij allergische klachten. 

Allergietest

Een allergie kan uiteindelijk worden aangetoond met een allergietest. Samen met de anamnese en het lichamelijk onderzoek wordt aanvullend met deze test de diagnose gesteld. Een allergietest kan bestaan uit een huidpriktest, bloedtest en/of een provocatietest.

De Huidpriktest

Een huidtest kan worden uitgevoerd om de diagnose van een allergie aan te tonen of uit te sluiten. Bij een huidtest wordt een druppel met een extract van het allergeen op de huid gelegd, hier wordt vervolgens met een klein naald doorheen geprikt. Heeft de geteste persoon specifieke afweerstoffen? Dan ontstaat er binnen een kwartier na de prik op de betreffende plek een rode, jeukende, verheven bult, ook wel galbult genoemd.  

De Bloedtest

In het bloed kunnen specifieke allergische afweerstoffen worden aangetoond. Er wordt gekeken naar de aanwezigheid van het eiwit IgE. Bij de huisarts of prikpost wordt een buisje bloed afgenomen die in het lab wordt geanalyseerd. Een positieve test toont IgE antilichamen aan tegen de allergenen waarvoor je allergisch bent, bijvoorbeeld pinda IgE, graspollen IgE, etcetera. 

De Provocatietest

Bij een provocatietest wordt door middel van inname of het inspuiten van het verdachte middel aangetoond of je dit middel wel of niet kunt verdragen. Denk hierbij aan provocatie met geneesmiddelen of voeding, als op basis van de anamnese en huidtesten de diagnose nog niet afdoende bevestigd of ontkracht kan worden. Provocatietesten zijn er dus ook voor voeding en geneesmiddelen die dan in kleine stappen worden gegeven.