Atopie en allergie

Atopie en allergie

Atopie is de aangeboren aanleg om bepaalde allergische aandoeningen te ontwikkelen. Deze aandoeningen komen dan bij één persoon tegelijk of kort na elkaar voor. De Griekse vertaling voor atopie is ‘op de verkeerde plaats’. 

Iemand met een atopische aanleg maakt vaak antistoffen, immunoglobulines genoemd, van het type IgE aan. Deze antistoffen richten zich op onschuldige stoffen uit de omgeving, waaronder graspollen, bepaalde voedingsmiddelen of huisstofmijt. Er lijkt bij atopie sprake te zijn van een erfelijke aanleg. Dit komt mogelijk door veranderingen in genen, maar factoren van buitenaf (omgevingsfactoren) spelen ook een belangrijke rol. De antistoffen veroorzaken vervolgens een reactie in het lichaam, die zich op verschillende plekken kan uiten, namelijk in de huid, de luchtwegen, de slijmvliezen en in het maag-darmkanaal. 

Atopiesyndroom

Het Atopiesyndroom is de benaming voor de volgende groep atopische aandoeningen:

  • Constitutioneel eczeem
  • Voedselallergieën
  • Allergische rhinits (hooikoorts, huisstofmijt en dierenallergie)
  • Allergische astma

Deze ziekten worden vaak samen gezien. Zo ontwikkelt ongeveer 30 procent van de kinderen met eczeem op latere leeftijd astma. En meer dan de helft van deze kinderen krijgt op latere leeftijd hooikoorts klachten. Vaak komt binnen een familie bij meerdere personen eczeem, hooikoorts, astma en/of een voedselallergie voor.

Anafylaxie

Een atopische aandoening hoeft niet levensbedreigend te zijn, maar dit kan helaas wel als er een ernstige allergie is ontstaan. Er zou dan in sommige gevallen een anafylactische shock kunnen optreden. Dit is een heftige allergische reactie die fataal kan zijn. Een anafylactische shock wordt vooral gezien bij voedselallergie, medicijnallergie en insectenbeten. Ook een astma-aanval kan vrij heftig verlopen en leiden tot een ziekenhuisopname. Zeer kleine hoeveelheden van het allergeen kunnen al deze levensbedreigende reactie veroorzaken na inname. Wereldwijd krijgt ongeveer 1 tot 2 procent van de bevolking te maken met een anafylactische shock. Behandeling bestaat uit het toedienen van een injectie met speciale medicatie (adrenaline).