Allergietesten

Allergietesten

Ben je allergisch, en waarvoor dan precies? Er is sprake van een allergie als je na contact met een bepaalde stof specifieke klachten krijgt, bijvoorbeeld door die te eten of in te ademen. Bij het vermoeden op een allergie of allergische reactie kunnen onderzoeken uitsluitsel geven.

Welke onderzoeken zijn er?

Er bestaan verschillende allergie onderzoeken met allemaal een eigen taak. Welk onderzoek doet wat en welk onderzoek is het meest geschikt voor jou? In dit thema gaan we dieper in op de werking van:

  1. De anamnese

De anamnese is in feite het verhaal dat je aan de (huis)arts vertelt. Deze arts kan je daarop vragen of je klachten kort of langer na de blootstelling aan bekende allergische stoffen optraden. Ook kan je je bijvoorbeeld gevraagd worden of je deze klachten al eerder hebt gehad.  

  1. De huidtest

De huidtest wordt ook wel huidpriktest genoemd en toont een lichamelijke reactie aan.

  1. Het bloedonderzoek

Met de bloedtest kunnen allergische afweerstoffen worden aangetoond.

  1. De provocatietest

Bij een provocatietest wordt door middel van inname of het inspuiten van het verdachte middel aangetoond of je dit middel wel of niet kunt verdragen.

Positieve test, geen allergische klachten?

Een positieve uitslag hoeft niet altijd te betekenen dat je ook daadwerkelijk allergisch reageert en dat je klachten krijgt bij contact met het allergeen. Zo zijn er veel mensen met een positieve allergietest voor boompollen die geen hooikoortsklachten krijgen wanneer de bomen in bloei staan. Of mensen met een positieve allergietest voor pinda, maar zonder klachten pinda’s kunnen eten. Om daadwerkelijk klachten te krijgen na het eten van pinda of het inademen van stuifmeel is meer nodig dan alleen de aanwezigheid van afweerstoffen.