Immunotherapie

Allergie en immunotherapie

Wat is immunotherapie

Immunotherapie in de allergologie wordt ook wel allergeen specifieke immunotherapie (AIT) genoemd. Het is een vorm van behandeling waarbij het immuunsysteem gunstig wordt beïnvloed om de ernst en duur van de allergische klachten te verminderen. 

Het doel van allergeen specifieke immunotherapie (AIT) is dat de allergische klachten bij blootstelling aan de stof in het dagelijks leven afnemen en dat mensen tolerant worden voor de stof waarvoor ze allergisch zijn. Dit wordt gerealiseerd door juist gedurende een langere periode een hoge dosis van de allergische stof toe te dienen. AIT is effectief gebleken in de behandeling van boompollen, graspollen, huisstofmijten, wespengif, bijengif en in mindere mate ook bij een kattenallergie. 

Hoe werkt allergeen specifieke immunotherapie?

Allergeen specifieke immunotherapie (AIT) is een behandeling waarbij het deel van het afweersysteem wordt gestimuleerd om een specifieke allergische reactie te onderdrukken. Je afweersysteem gaat dan blokkende afweerstoffen aanmaken die de werking van allergische afweerstoffen hinderen. Ook worden afweercellen gevormd die de allergische reactie onderdrukken. De blokkerende afweerstoffen verhinderen de binding van allergische stoffen aan eiwitten (allergenen) en mestcellen. Daarnaast wordt ook de opname van de allergenen en het aanbieden aan het afweersysteem bemoeilijkt, waardoor het afweersysteem minder allergisch reageert. 

Deze blokkerende afweerstoffen zijn na verloop van tijd meetbaar in het bloed. Allergische afweerstoffen blijven aanwezig en aantoonbaar. Een allergietest herhalen om te kijken of AIT werkt heeft daarom niet veel zin. Je wordt dus niet intolerant, maar vaak wordt dit voor het gemak wel zo uitgelegd. 

Hoe ziet de behandeling eruit?

Tijdens de behandeling wordt een oplossing met de allergische stof, een allergeen extract genoemd, onder de huid ingespoten. Meestal met tussenpozen van vier weken, gedurende een periode van drie tot vijf jaar. Voor de behandeling van een huisstofmijten- en graspollenallergie is er ook een variant waarbij dagelijks een tablet onder de tong geplaatst moet worden. Ook deze behandeling duurt gemiddeld drie jaar.
Je kunt maximaal voor drie allergenen tegelijk worden behandeld, bijvoorbeeld voor graspollen, boompollen en huisstofmijten.

Voor wie is allergeen specifieke immunotherapie?

AIT is bedoeld voor mensen die ondanks medicatie nog (erg veel) klachten hebben van hun allergie, bijvoorbeeld hooikoorts of een huisstofmijtenallergie. Door de kans op ernstige bijwerkingen is AIT niet bedoeld voor mensen met ernstige astma. De astma moet eerst onder controle gekregen worden. AIT voor de behandeling bij een kattenallergie werkt ook niet voldoende bij mensen die een kat in huis hebben. De werkzaamheid is in zo’n geval onvoldoende en de kans op bijwerkingen wordt vergroot. AIT voor mensen met een kattenallergie is bedoeld voor mensen die het contact met katten niet goed kunnen vermijden, omdat veel kennissen of familieleden katten hebben of omdat ze via hun werk in aanraking komen met katten. 

AIT is de enige behandeling voor mensen met een ernstige allergische reactie op een wespensteek of hommelsteek.